Έρχεται διαγωνισμός 37,4 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται διαγωνισμός 37,4 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής
Τι προβλέπει το τεύχος διακήρυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την ΚτΠ.

Με ένα έργο ύψους 37,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης, φιλοδοξεί να επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυο τηλεϊατρικής της χώρας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτοντας μέσω της ΚτΠ το τεύχος διακήρυξης σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτων διαμονής τους (νησιωτικές και απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές), όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Για να επεκταθεί το υπάρχον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΕΔΙΤ) το οποίο από τις αρχές του 2016 λειτουργεί παραγωγικά, θα προωθηθεί τόσο η αναβάθμιση του υφιστάμενου όσο και η επέκταση του στις λοιπές υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το τεύχος της προκήρυξης, αντικείμενο του έργου που πρόκειται να δημοπρατήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι η Επέκταση του ΕΔΙΤ στην 1η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια, ήτοι η ανάπτυξη ενός συστήματος, επιπρόσθετα του υφιστάμενου και σε άμεση διασύνδεση μαζί του, καθώς και η αναβάθμιση του υφιστάμενου ΕΔΙΤ στην 2η ΥΠΕ ως προς την προμήθεια επιπλέον περιφερειακού εξοπλισμού και συνδρομητικών υπηρεσιών.

Το σύστημα που θα αναπτυχθεί επιπρόσθετα του υφιστάμενου στις προαναφερθείσες υγειονομικές περιφέρειες θα περιλαμβάνει :

  • 305 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής ιατρού ασθενούς (ΣΤΙΑ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα. (Να θυμίσουμε ότι ανάλογα με τα δεδομένα διαθεσιμότητας χώρου, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της κάθε υγειονομικής μονάδας, οι σταθμοί ΣΤΙΑ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 130 Μεγάλες μονάδες ΣΤΙΑ και 175 μικρές μονάδες ΣΤΙΑ)
  • 35 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής ιατρού συμβούλου (ΣΤΙΣ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες υγειονομικές δομές (αντίστοιχα, ανάλογα με τα δεδομένα διαθεσιμότητας χώρου, καθώς και την επιχειρησιακή ανάγκη της κάθε υγειονομικής μονάδας, οι σταθμοί ΣΤΙΣ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 20 Μεγάλες μονάδες ΣΤΙΣ και 15 Μικρές τροχήλατες μονάδες ΣΤΙΣ
  • 500 ταμπλέτες ιατρών για την υποστήριξη των λειτουργιών ΣΤΙΣ-Τ.
  • Πέντε εκπαιδευτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα εγκατασταθούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας
  • 3.000 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης (ΣΚΟΠ) με άμεση διασύνδεση με το ΕΔΙΤ κι αντίστοιχο λογισμικό
  • Διαγνωστικό ιατρικό εξοπλισμό για τους ΣΤΙΑ και τα εκπαιδευτικά κέντρα
  • Τρία νέα περιφερειακά κέντρα ελέγχου (Helpdesk), καθώς και ένα κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου στο υπουργείο Υγείας (Command & Control Centre).
  • Λογισμικό τηλεϊατρικής

Το σημερινό εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής

Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής που υπάρχει σήμερα αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 για να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά το θέμα της ίσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Για την ανάπτυξή του τότε είχαν ληφθεί υπόψη τα αίτια των αστοχιών του παρελθόντος, σχετικές μελέτες του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα καθώς και η προσέγγιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ο οποίος περιλάμβανε όχι μόνο μία τεχνολογική εφαρμογή ή το τηλεπικοινωνιακό υπόβαθρο, αλλά ένα συνολικό λειτουργικό πλαίσιο που θα εξειδίκευε παραμέτρους κανονιστικού πλαισίου, θεσμικής κάλυψης, διαδικασιών και εξασφάλισης της σωστής καθημερινής λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου τηλεϊατρικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση» 2007-2013 υλοποίησε το έργο: «Εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής, τμήμα δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και νήσων Αιγαίου» (ΕΔΙΤ), το οποίο ήδη λειτουργεί παραγωγικά από τις αρχές του 2016. Μέσω αυτού έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Κάπως έτσι, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σήμερα περιλαμβάνει:

  • 66 σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) οι οποίοι καλύπτουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Πρόκειται για το φυσικό χώρο που υποδέχεται τον ασθενή και μέσα στον οποίο γίνεται η εξέταση, παρουσία του θεράποντος ιατρού. Οι ΣΤΙΑ είναι εγκατεστημένοι στις απομακρυσμένες Υγειονομικές Μονάδες της χώρας, συνήθως Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και μικρότερες μονάδες υγείας.
  • 21 σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 12 νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ, ενώ εγκαταστάθηκε και ένας Σταθμός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΤΙΣ αποτελεί το άλλο άκρο μιας συνόδου τηλεϊατρικής. Διαθέτει τον απαραίτητο απεικονιστικό εξοπλισμό, προκειμένου να εμφανίζονται στο Σύμβουλο ιατρό τα δεδομένα, οι ζωτικές ενδείξεις και η εικόνα του εξεταζόμενου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaspersky για τηλεϊατρική: 1 στους 3 ιατρούς έχει θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών του

Kέντρο καινοτομίας με έμφαση στην τηλεϊατρική στήνει η Vodafone στην Ελλάδα

Επεκτείνεται σε 22 νησιά το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής από τον OTE και την Intracom Telecom

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider